El pais a l_altra riba_destacado

Crítica Llibre: El país a l’altra riba, de Maite Salord (Premi Proa de novel·la

Feia temps que no tenia a les mans una novel·la on la prosa i la poesia ballaven en sincronia. El País de l’altra riba ens explica de forma anacrònica tres històries aparentment desdibuixades i separades en el temps, però que es van entrellaçant gràcies a petites coincidències i casualitats que van succeint a les vides dels personatges.

La novel·la ens narra amb una prosa que no defuig del lèxic menorquí la història d’un aviador nazi, un jueu que fuig de la barbàrie feixista fins arribar a Alger, i la història d’amor i desamor de la Marta i la Hanna durant la mobilització contra la guerra de l’Iraq.

En un principi, no ens adonem que potser la Marta, la Hanna, el Daniel i l’August Müller tenen una relació invisible que es va desenfilant al llarg de les dècades, l’autora ens va donant pinzellades a poc a poc fins arribar a l’últim capítol, on tot cobra sentit.

L’altre personatge important és el de Micheel Bisset que esdevé part de la salvació i de l’enfrontament que existeix entre el Daniel i ell. La trama va saltant onades, perquè part important del llibre també és el mar mediterrani i com d’units s’hi senten a ell tots els personatges.

La barreja de personatges i de les seves històries de supervivència, misèria, brutalitat i amor són els rerefons per narrar també els diferents conflictes bèl·lics que van gestar-se a l’Europa del segle XX. Així, partim de la història d’un jove aviador nazi que mor a l’illa de Menorca, per arribar a Alger on l’Albert i el Daniel (avi i net) hi arriben fugint de la persecució Nazi i s’hi instal·len gràcies a l’ajuda de Michael Bisset, un francès que regenta el cafè de París, i que serà un dels grans defensors de l’ocupació de l’Alger per part del francesos. Les seves històries viscudes en entorns bèl·lics i de postguerra ens mostren fragments de la vida quotidiana durant aquelles dates. Com també ho fan la Marta i la Hanna, que cinquanta anys després recorren la seva pròpia història d’amor i de desmemòria històrica per apropar-se a la realitat de les seves genealogies i allunyar-se l’una de l’altra.

Maite Salord

També cal remarcar que hi he trobat un subtil canvi d’estil pel que fa a la narració dels fets des del 1943 fins als anys 1960 , que emmarcaria dins la història del Daniel, la seva dona Isabel i el M. Bisset, i la història posterior de la Marta i la Hanna, amb un ritme més precipitat i fresc, més acord amb la dècada dels 2000.

Amb tot és un llibre fàcil de llegir, amb una prosa acurada, gairebé poética, que fa reflexionar sobre el que anomenen la gran història bèl·lica europea, amb tot el que comporta a posteriori (misèria, migracions, pèrdua d’identitat) i les petites històries quotidianes que intenten sobreviure entre el soroll de la societat.

Títol: El país a l’altra riba
Autora: Maite Salord
Editorial: Proa.Premi proa de novel·la 2021
Temàtica: Novel·la històrica ficció
Nombre de pàgines: 304
Format: Tapa dura sense s/cob(cartoné) i eBook
Preu:
• Tapa dura 20€
• Ebook: 8,99€
Data de publicació: 17/11/2021
NOTA CULTURALIA: 8,5
——
Tere Gilisbars

Un comentario en “Crítica Llibre: El país a l’altra riba, de Maite Salord (Premi Proa de novel·la”

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.