Novetat editorial: Ramon Mercader. L’home del piolet, d’Eduard Puigventós

1695_ramon-mercader_img

Poques figures han generat tant interès entre els historiadors del segle XX com Ramon Mercader, l’assassí de Lev Davídovitx, Trotski (1940). Eduard Puigventós (Rubí, 1984) és un d’ells des que Josep Maria Solé i Sabaté li va suggerir que podria ser un tema perfecte per a la seva tesi doctoral, així que va decidir dedicar més de quatre anys d’investigacions a aquest català fascinant, una feina que va presentar al setembre de 2013 i que ara es publica amb el títol de Ramon Mercader. L’home del piolet (Ara Llibres), un ambiciós volum que es llegeix gairebé com una novel·la d’espies i en què l’autor realitza un retrat profund del personatge i de l’època en què va viure, un temps –la dècada dels 30, marcada per la fascinació vers el comunisme– en què alguns consideraven que matar per defensar uns ideals era una contribució a fer un món millor.

La rellevància de Ramon Mercader en la història ve donada pel caràcter global del seu periple: va passar per Espanya, França, la Unió Soviètica, Mèxic i Cuba; per tant, va conèixer de prop els estralls provocats per la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda. Per tot això Puigventós va acceptar la proposta del seu mestre, i va començar el seu treball llegint la bibliografia existent sobre ell, una documentació que va resultar menys fiable del que esperava: hi va descobrir diversos errors, com ara el nom (es pensava que en realitat es deia Jaume Ramon), la data de naixement (desmenteix que naixés l’any 1914), rumorologia contradictòria sobre la seva mare… D’aquesta manera, i empès per Solé i Sabaté, l’autor va iniciar un viatge que el va portar a Rússia, Mèxic i Cuba, a cercar els informes judicials i policials del seu procés (una tasca difícil, ja que a Rússia deien que no tenien cap mena de documentació, mentre que a Cuba no va poder consultar res per temes burocràtics), a entrevistar-se amb familiars i testimonis vius, a estudiar l’entorn dels seus pares, a visitar els llocs on va estudiar el jove Mercader, a reproduir els seus moviments durant la Guerra Civil…

L’historiador Eduard Puigventós, flanquejat per l’editora Izaskun Arretxe i el seu mentor Josep Maria Solé i Sabaté, durant la presentació del seu llibre
L’historiador Eduard Puigventós, flanquejat per l’editora Izaskun Arretxe i el seu mentor Josep Maria Solé i Sabaté, durant la presentació del seu llibre

Per a Josep Maria Solé i Sabaté, autor també del pròleg d’aquesta obra, Ramon Mercader. L’home del piolet és un llibre «excel·lent» en què el lector hi trobarà «una reflexió internacional» sobre un període clau en la nostra història. Per la seva part, Eduard Puigventós pretén demostrar amb aquest volum que Ramon Mercader no va ser la persona escollida per a portar a terme l’assassinat de Trotski, era el suplent dels assassins oficials però les circumstàncies el van abocar a fer-ho, i explica per què va descartar les armes més convencionals (pistola o ganivet) i es va decantar per una eina tan insòlita com un piolet per a executar la seva acció, una arma que va transportar ell mateix des de Suïssa.

L’atemptat que va protagonitzar Mercader el va convertir en un heroi per als comunistes, però els anys que va passar a la presó van desgastar la seva imatge fins al punt que, en recuperar la llibertat (1960), s’havia convertit en un personatge incòmode per a una bona part dels militants, una figura pròpia d’un temps ja superat. Així, el català es va veure obligat a marxar a Cuba, on va morir després d’una greu malaltia l’any 1978 malgrat que el seu gran desig –tal i com va fer saber a Santiago Carrillo– era tornar a Barcelona i a la població on havia estiuejat de jove, Sant Feliu de Guíxols. Un final deslluït per a una vida sensacional que l’historiador Eduard Puigventós ha compilat en poc més de sis-centes pàgines

Títol: Ramon Mercader. L’home del piolet
Autor: Eduard Puigventós López
Editorial: Ara Llibres
Col·lecció: Sèrie H
Data de publicació: Juny 2015
Pàgines: 632 pàgines
ISBN: 9788415642879
Preu: 32,00 €

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.