Crítica literària: People from Ibiza, de José Corbacho i Juan Cruz

People from Ibiza_01

«Ens agrada explicar històries, en el format que sigui», confessen satisfets José Corbacho i Juan Cruz. Fins ara havíem gaudit de la seva bona entesa en cinema (Tapas, Cobardes) i televisió (Homo ZappingPelotas), però aquest any han decidit anar més enllà en la seva relació professional publicant la seva primera aventura literària, People from Ibiza, una estrena en què assoleixen una molt bona nota: sense ser una novel·la rodona (i amb alguns instants previsibles), Corbacho & Cruz presenten un relat coral i costumista que es llegeix d’una volada, una novel·la lleugera ideal per a combatre la xafogor estiuenca i en què conviden el lector a descobrir Eivissa, l’illa que els va robar el cor uns anys enrere.

Sospito que People from Ibiza hauria estat una pel·lícula notable; de fet, els autors admeten que va néixer en format guió, però la impossibilitat de realitzar el projecte amb èxit els va portar a convertir-lo en aquesta novel·la, que té un punt cinematogràfic gràcies a l’habilitat dels autors per idear una bona quantitat d’escenes suggeridores –una posta de sol al ritme dels tambors, un joc de seducció sota la llum de la lluna, una festa temàtica a la discoteca Amnesia…– i a una fantàstica banda sonora d’allò més heterogènia, amb Calvin Harris, David Guetta, LMFAO i Wally López com a noms més discotequers, però on també hi ha lloc per a Blur, Marvin Gaye, The Doors i fins i tot Montserrat Caballé.

Els cineastes Juan Cruz i José Corbacho, ara també escriptors
Els cineastes Juan Cruz i José Corbacho, ara també escriptors

L’anomenada Illa Blanca no és només una de les protagonistes d’aquest relat, també funciona com l’excusa perfecta per reflexionar sobre els grans temes que ens preocupen, com ara l’amor o l’amistat, a més de permetre als autors parlar sobre les crisis d’identitat i de fe, del despertar sexual, de la fama i la superficialitat que l’envolta, etc. D’altra banda, Corbacho & Cruz demostren que hi ha tantes eivisses com turistes: aquí en trobarem un total de set, les que visiten els personatges principals de les set històries que s’encreuen durant unes vacances d’estiu a l’illa; d’aquestes històries, cinc estan protagonitzades per visitants europeus, fet que ens donarà pistes sobre la visió que els estrangers tenen dels espanyols i el seu estil de vida, sovint tan caòtic com envejable.

Escrita amb una prosa àgil i una bona dosi d’humor, Corbacho & Cruz homenatgen una illa que els té completament fascinats, fins al punt que es permeten fer una interessant classificació: «El que sembla clar és que avui el món està dividit en dues parts: els que han estat alguna vegada a Eivissa, i els que es moren de ganes d’anar-hi», afirma el narrador d’aquest llibre. Si sou dels primers, segur que us sentireu identificats amb algun moment concret de les set històries o reconeixereu aquell lloc que vau visitar i mai no oblidareu; si sou dels segons, confirmareu que Eivissa és l’illa de les discoteques de renom, el luxe i els capvespres acompanyats de chill out, sí, és clar, però també és la del turisme familiar, la dels hippies que venen productes artesanals i la dels masos de l’interior. Jo ja he descobert l’Eivissa que vull visitar (Santa Agnès de Corona). Quina és la vostra?

Títol: People from Ibiza
Autor: José Corbacho i Juan Cruz
Editorial: Rosa dels Vents (català) / Plaza & Janés (castellà)
Pàgines: 256 pàgines
Data de publicació: Març 2015
ISBN: 9788401343582
Preu: 15,90 €

____________________
Escrit per: Robert Martínez

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.