Crítica literària: El Intermediario, de John Grisham

En Joel Backman, es un advocat de les altes esferes que compleix condemna en una presó de màxima seguretat i 14 anys abans de que finalitzi el seu càstig, rep un indult presidencial. El preu que haurà de pagar a canvi de la llibertat serà car: abandonar els Estats Units per sempre i establir la seva residencia a Itàlia amb una nova identitat.

En Backman es un personatge excèntric, malcarat, irònic, valent, i sarcàstic que amb els anys ha aconseguit acumular uns quants enemics dintre del marc polític internacional. Grisham defineix el seu bufet jurídic com “ una espècie de bordell per empreses poderoses i governs estrangers” que també suma un bon cultiu d’amenaces, suborns i altres pràctiques poc legítimes.

Aquest indult polític obligarà al protagonista a fer una immersió accelerada en una llengua i cultura totalment desconeguda. Aprendrà a demanar un caffè, un espresso, un cappuccino, vino, birra, risotto, gelato; será testimoni de les converses sorolloses dels italians en les incomptables cafeteries i restaurants, i passejarem amb ell per els carrers estrets i antics de les ciutats de Treviso i Bolonya tot descobrint les seves basíliques, catedrals, universitats, etc. En algun moment es pot tenir la sensació d’estar llegint una guia turística.

John Grisham

Apart de fer turisme, en J.B. haurà d’estar sempre atent als fantasmes del seu passat que alguns l’observen de lluny i altres el busquen per liquidar-lo en silenci. Una complexa xarxa d’espionatge a nivell internacional amb molts interessos econòmics i polítics es van incorporant progressivament i fins el final. Intentar entendre l’arbre genealògic que comprèn aquesta xarxa pot ser una tasca entretinguda i dificultosa.

El Intermediario (The Broker-2005), s’ajusta perfectament al gènere literari que defineix a l’autor nord-americà John Grisham. Reuneix els elements necessaris per un bon thriller judicial i d’altres afegits que completen aquesta enrevessada trama: suspens, espionatge, traïció, demandes federals, polítics i advocats corruptes, persecucions, la CIA, el FBI, la Casa Blanca, indults polítics, algun suïcidi dubtós, satèl·lits espies, assassinats, Bloody Mary, Vodka…
En aquest llibre John Grisham es descobreix com un apassionat d’Europa, especialment  d’Itàlia, i per el contrari es mostra molt dur i crític amb la seva pròpia nació. Un professor comunista de la Universita degli Studi i amic d’en Joel Backman, opina que “…la societat dels Estats Units està podrida. El Govern es la major de les hipocresies…”. L’autor també sembla desaprovar el cafè, el menjar, les cues, la roba i les presses del seu país. Serà un intent de reduir les milionàries ventes de llibres dintre el seu propi país? O per el contrari, podria ser una estratègia per guanyar ventes entre els milions d’europeus antiimperialistes? Chissà… En tot cas, es un luxe que es pot permetre aquest autor, advocat i polític de professió.

Al lector que li agradi el bon cine americà de suspens i la lectura amb ritme, sens dubte li agradarà El Intermediario.

Títol: El intermediario
Autor: John Grisham
Editorial: Ediciones B
Data de publicació: març 2005
Col·lecció: La trama
Pàgines: 432
——————————————————-
Escrit per: Marilà Lucas Serra

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.