Un any més el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) presenta una nova edició de World Press Photo, una exposició amb les millors imatges del fotoperiodisme realitzades en el darrer any i que està considerada mundialment la mostra més important en el seu àmbit per la qualitat, la força i la bellesa de cadascuna de les seves fotografies.
Des del 23 de novembre al CCCB es podran veure les 170 fotografies guanyadores d’aquest prestigiós premi internacional de fotoperiodisme, 170 imatges que són una oportunitat única perquè el públic es faci una idea sobre la situació del món avui dia. Així, i sota el lema “Veure per creure”, Photographic Social Vision convida els visitants a reflexionar sobre la importància i el paper de la fotografia documental en l’actualitat, a més de ser un aparador excel·lent per als millors reporters fotogràfics del moment que han presenciat els esdeveniments socials, polítics i esportius més destacables de l’últim any.
En aquesta edició la fotografia guanyadora porta la signatura de la periodista sud-africana Jodi Bieber, qui ha immortalitzat, en una de les imatges més colpidores que es poden veure al CCCB, a Bibi Aisha, una noia afgana de 18 anys que va ser mutilada com a càstig per haver fugit del marit que la maltractava, a la província d’Oruzgan, al centre d’Afganistan.

Tanmateix la de Bieber no serà l’única fotografia que denunciï les barbàries i injustícies que, encara avui, en ple segle XXI, es continuen produint. D’aquesta manera, a World Press Photo també trobarem documentades les revoltes contra el govern que van tenir lloc a Bangkok, o les seqüeles que pateix Nguyen Thi Ly, una nena de 9 anys víctima del químic conegut com Agent Taronja, a Vietnam.
L’exposició també inclou imatges de gran bellesa relacionades amb el medi ambient, com els cignes cantors fotografiats a l’alba, a Hokkaido (Japó), o l’atac que van patir un grup de sardines per part d’uns peixos vela de l’Atlàntic, a prop de la península de Yucatán (Mèxic). També hi ha lloc per evidenciar els estralls provocats per la força incontrolable de la naturalesa, com les conseqüències del terratrèmol succeït a Haití o les inundacions a Pakistan.
L’esport també està present a World Press Photo, amb imatges del mundial de futbol celebrat a Sud-Àfrica (la puntada de peu rebuda per l’holandès Demy de Zeeuw en el partit que enfrontava a la seva selecció amb la d’Uruguai va ser mereixedora del primer premi Fotografies Individuals en Esport), les proves de classificació de salts de trampolí de tres metres a la inauguració dels Jocs Olímpics de la Joventut o, ja en l’apartat d’entreteniment, la lluita lliure entre dones a Bolívia (conegudes com les cholitas voladoras).

Aquest any han estat premiats tres fotògrafs espanyols i dos projectes relacionats amb Internet i les xarxes socials. Per una banda, Gustavo Cuevas ha guanyat el segon premi Esport per la fotografia de la cornada que va rebre el torero Julio Aparicio, mentre que a Fernando Moleres se li ha atorgat el premi Vida Quotidiana per la sèrie “Menors darrere les reixes de Sierra Leone” que denuncia la situació dels menors tancats a la presó de Pademba Road; finalment Guillem Valle s’ha emportat el tercer premi Retrats per la fotografia d’un home de la tribu dels Dinka en el sud del Sudan, independitzada fa poc.
En quant a Internet i les xarxes socials, World Press Photo ha premiat per primer cop el projecte d’un web documental, un fet que demostra com els nous mitjans comencen a fer-se un lloc al costat dels tradicionals. A més s’ha atorgat una menció d’honor i un segon premi a treballs relacionats amb Internet i les xarxes socials: Michael Wolf presenta “Una sèrie de desafortunats esdeveniments”, en què utilitza la nova tecnologia Google Street View per captar de la xarxa accidents, incendis i baralles entre ciutadans que han estat enregistrats per aquesta eina sense que els protagonistes se n’adonessin; i Wolfran Hahn ha estat premiat per imatges de persones fent-se un autoretrat per pujar la seva imatge al perfil de MySpace.
Els responsables d’aquesta exposició, que estarà al CCCB fins al 18 de desembre, són World Press Photo i Photographic Social Vision. Per un costat, la fundació holandesa World Press Photo porta més de 50 anys difonent el fotoperiodisme internacional i organitza aquest prestigiós concurs per exposar després el resultat a més de 80 ciutats de 40 països cada any. Les seves imatges no només informen, també ens emocionen i ens conviden a reflexionar sobre la nostra societat.
D’altra banda, l’entitat organitzadora de l’exposició a Barcelona és Photographic Social Vision, una fundació privada sense ànim de lucre que enguany celebra el seu desè aniversari, deu anys en què ha gestionat la creació, producció i difusió de reportatges fotoperiodístics i audiovisuals amb l’objectiu d’informar i conscienciar la societat sobre les realitats problemàtiques socials poc conegudes, com també fomentar l’interès públic per la fotografia documental.
L’exposició es podrà veure al CCCB fins al 18 de desembre, de dimarts a diumenge, d’11:00 hores a 20:00 hores, i els dijous, d’11:00 hores a 22:00 hores. El preu de l’entrada és de 5,00€.
Més informació: www.cccb.org