Publicació: Els exèrcits de Catalunya, 1713-1714: uniformes, equipaments i organització, de Francesc X. Hernández i Francesc Riart

Els conflictes bèl•lics han estat, per desgràcia, constants durant la Història: l’home ha protagonitzat cruentes guerres que han fet que l’estudi militar hagi esdevingut per als historiadors una important font d’interès. En l’àmbit català, una de les més estudiades, per les doloroses conseqüències que va tenir, és la Guerra de Successió (1705-1714), i de l’atracció vers aquest fet neix Els exèrcits de Catalunya, 1713-1714: uniformes, equipaments i organització, un llibre signat a quatre mans per Francesc X. Hernández i Francesc Riart que, malgrat no ser una novetat editorial, mereix ser destacat perquè mostra com es va organitzar militarment el poble català per afrontar aquells fets que van succeir fa gairebé 300 anys, i que van significar una derrota que encara ara tenim molt present.

L’estiu de 1713, Catalunya era l’escenari on lluitaven àustries i borbons. Abandonats pels exèrcits europeus que, fins aleshores, els donaven suport, els catalans, i sobretot els ciutadans de Barcelona, es van veure obligats a organitzar-se ràpidament per poder aixecar un exèrcit regular que es va sumar a les organitzacions milicianes i de fusellers ja existents. D’aquesta manera, i amb Antoni de Villarroel al capdavant de les tropes, van sostenir amb encert la campanya de 1713-1714, ajudats per la poderosa indústria de guerra del moment i per aquelles institucions que intentaven treure el màxim profit de la situació.

Els exèrcits de Catalunya, 1713-1714: uniformes, equipaments i organització és el resultat de les investigacions portades a terme per Francesc X. Hernández, historiador especialitzat en la història miliar, ajudat en la documentació i les il•lustracions per Francesc Riart. En el llibre, els historiadors plantegen els problemes de composició, els mitjans tècnics, la cultura militar i, evidentment, les accions que van protagonitzar. Aquí no trobarem una descripció de la batalla de Barcelona pròpiament, sinó que es tracta d’un estudi sobre la composició, l’estructuració, la indumentària i l’equipament de l’exèrcit català que es va aconseguir formar per a l’ocasió, una autèntica organització militar equiparable a qualsevol exèrcit de l’època, res a veure amb el petit grup que, sovint, s’ha volgut fer creure que eren aquestes tropes.

Títol: Els exèrcits de Catalunya, 1713-1714: uniformes, equipaments i organització
Autor: Francesc X. Hernández, Francesc Riart
Editorial: Rafael Dalmau
Pàgines: 350 pàgines
Data de publicació: 2007
ISBN: 9788423207138
Preu: 38,00 €

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.