Crítica literària: Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals

Primavera_

L’any 2014 va significar la consagració de l’escriptora Marta Rojals (La Palma d’Ebre, 1975) com una de les veus més interessants de l’actual literatura catalana gràcies a l’èxit de la seva segona novel·la, L’altra, però el cert és que el seu talent ja havia captivat els lectors amb el seu debut: Primavera, estiu, etcètera (La Magrana, 2011), un magnífic relat d’ambientació rural en què una jove entrada en la trentena torna al seu poble d’origen en un moment de crisi personal i professional, un retorn decisiu per a afrontar comptes pendents del passat i trobar el seu lloc al món en el present.

Amb Primavera, estiu, etcètera Rojals signava una d’aquelles novel·les generacionals amb què, d’una manera o una altra, resulta molt fàcil identificar-se: als trenta-quatre anys, la protagonista (a qui al poble sempre coneixeran com l’Èlia de cal Padró) pateix els estralls de la crisi en la construcció com a arquitecta; per si això no fos suficient, en l’àmbit personal les coses no li van molt millor: la seva ruptura amb la parella, amb qui estava des dels seus temps universitaris, l’han deixat completament desorientada i incapaç d’afrontar la reacció dels seus familiars a aquesta separació.

La Palma d'Ebre, el poble on va néixer Marta Rojals i que hauria inspirat l'escenari d'aquesta novel·la
La Palma d’Ebre, el poble on va néixer Marta Rojals i que hauria inspirat l’escenari d’aquesta novel·la

Així, l’Èlia arriba al poble per a Tots Sants sense imaginar que aquell retorn –en dos moments diferenciats: els primers dies de novembre i les vacances de Nadal– farà que s’adoni que aquella joveneta romàntica, pràcticament una adolescent, que va marxar de casa cap a Barcelona per a estudiar arquitectura ja no existeix, la il·lusió juvenil per començar una nova vida a la capital com si es dirigís al paradís (on l’esperava l’anhelat anonimat, una quimera impossible de trobar als carrers de la seva infantesa) s’ha acabat convertint en decepció (a la ciutat va perdre la sensació necessària de pertànyer a un lloc que sí tenia al poble), reflexions amb què conclourà que, sense gairebé ser-ne conscient, el seu trànsit cap a la maduresa ja és inevitable.

L’escriptora catalana utilitza un material conegut, el dia a dia en un poble, per a construir la trama (en què es desmunta la visió idealitzada de la vida de pagès), i ho fa, com no podia ser d’una altra manera, emprant la variant dialectal de les terres de l’Ebre, una peculiaritat que juga a favor de la versemblança d’aquest relat que barreja passat i present –l’Èlia recupera els seus records de la infantesa i adolescència per a contraposar-los al desencís amb què afronta els esdeveniments actuals– en un discurs amb pinzellades d’humor i de què es desprèn certa nostàlgia, una excel·lent novel·la amb què els lectors d’entre trenta i quaranta anys segur que s’hi reconeixeran.

Títol: Primavera, estiu, etcètera
Autora: Marta Rojals
Editorial: RBA La Magrana
Pàgines: 368 pàgines
Data de publicació: Febrer 2011
ISBN: 9788482649665
Preu: 20,00 €

____________________
Escrit per: Robert Martínez

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.