“La nau dels bojos” de la Companyia La Calòrica: Assenyats a la deriva

L’Apocalipsi no ens queda tan lluny. I no em refereixo a l’extinció de l’espècie humana, no. D’això no cal que ens preocupem: Hi arribarem sense gaire esforç. Aquí vull parlar-vos de l’ocàs de l’individu. De tu i de mi i dels que ens envolten. Perquè cada cop que tirem la tovallola, morim una mica. I, quan perdem de vista l’horitzó, que és allò que ens podria fer avançar, la nau on naveguem esdevé l’infern. De nosaltres depèn.

La Companyia La Calòrica s’ha estat embarcant a La Seca-Espai Brossa recreant funció a funció el viatge marítim d’uns elegits fills de les darreries de l’Edat Mitjana. La seva embarcació, sense que ells puguin saber-ho, els porta a la Llum d’una època Moderna. Però ells tenen els ulls embenats amb la seva incapacitat de conviure. I el timó no pot conduir-se sol. La manca d’esperança els aboca a un naufragi segur.

Mes en Joan Yago, autor semivisionari de l’aventura, ha decidit redimir-los. I els ancora als seus estigmes socials per a, després, concedir-los la llibertat: Un bisbe que canviarà els aires de grandesa social per la misèria de sentir-se rabiosament humà (imponent Aitor Galisteo-Rocher); la tavernera que substituirà sensualitat hedonista per l’actitud profètica finalment salvadora (expressiva Júlia Truyol); el poeta a punt de defallir de tant teoritzar sobre l’esperit de lluita (un pèl rígid Toni Guillemat) i un bufó incomprensiblement encarregat de ser el capità i amb crisi vocacional intermitent (àgil Xavi Francés). Fins aquí, la part terrenal, que modelada per les mans del director Israel Solà, creix amb la seva fructífera posada en escena: El ritme escènic alterna el dramatisme distingit amb el brogit popular dels moments festius; el suspens conjuntural amb la bellesa de la reflexió metafòrica. Tanmateix, aquesta nau que desafia la foscor d’una pesta més espiritual que física desplega les veles quan encara el seu cantó més tràgic: La convivència amb la Senyora que només té cites amb qui no les vol (majestuosa Esther López), dotada d’una ambigüitat molt intel·ligent: D’una banda, és aliada melindrosa (quan ajuda el suïcida Klaus a donar-se una segona oportunitat); de l’altra, perillosa rival (quan el termini que corre per a tots està a punt de finalitzar). I la forma en què Yago descriu aquesta lluita acarnissada és d’una elegància inusual. Perquè no cau en esquematismes empobridors. Perquè acosta la tendresa i el manifest. I perquè, a més, unta amb la poesia inherent a la dualitat dels seus personatges el màstil esplèndid d’aquest vaixell amb un lema fascinant: “La millor manera d’arribar a un lloc és no dur cap direcció.”

Per Juan Marea

LA NAU DELS BOJOS es va representar a La Seca-Espai Brossa de Barcelona fins al 22 de febrer.

4 comentarios en ““La nau dels bojos” de la Companyia La Calòrica: Assenyats a la deriva”

 1. La Calòrica són una companyia especialment destacable dins el panorama teatral actual: Amb una lucidesa fora de sèrie, porten magníficament a escena els textos de Joan Yago, un autor que mereix estar a la categoria dels millors del país, la prova són els premis obtinguts fins ara amb totes les seves obres (Premi Adrià Gual per La Nau dels Bojos i Premi Quim Masó per Bluf, per exemple). El seu director, Israel Solà, tot i la seva joventut fa una feina impecable i en sentirem molt a parlar d’ell (també ha treballat per gent com Parking Shakespeare o Jordi Casanovas) i l’elenc actoral és del millor de la seva generació. Amb només cinc anys de vida com a companyia s’han col·locat com a referent del teatre contemporani. Després d’aquesta meravellosa Nau ens portaran la seva nova obra, Sobre el fenomen de les feines de merda, al Tantarantana (abril 2015) que promet ser tan «gamberra» i brillant com les seves predecesores i tornaran a La Seca amb la que potser és la seva obra més coneguda, L’Editto Bulgaro (l’he vist ja sis cops, i encara en tinc ganes de repetir! A més allà compten amb la col·laboració d’un altre gran actor del teatre català actual, Arnau Puig). I encara els tindrem al Grec 2015 amb Bluf, l’obra que van estrenar al Temporada Alta i que ens va deixar bocabadats. LLarga vida, calòrics!!

  1. Hola Edu,
   Els he descobert en aquesta travessia i m’ha impressionat especialment la seva delicadesa estètica unida a un discurs molt estimulant per a l’intel·lecte.
   Una abraçada

   Juan

    1. Edu,
     tota expressió artística que ens ajudi a completar el nostre punt de vista és benvinguda. I LA NAU DELS BOJOS n’és una mostra.
     Hi estarem pendents.

     Una abraçada i gràcies per les recomanacions

     Juan

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.