Publicació: El Procés de Montjuïc. Barcelona al final del segle XIX, d’Antoni Dalmau

A la Barcelona de finals del segle XIX es van succeir una sèrie d’atemptats protagonitzats per personatges relacionats amb l’anarquisme català; els historiadors destaquen, per la seva importància, tres d’aquests tràgics episodis: el que es va produir a la Gran Via contra el general Martínez Campos (24 de setembre de 1893), el de la bomba al Gran Teatre del Liceu (7 de novembre de 1893) i el que va passar al carrer dels Canvis Nous (7 de juny de 1896). L’escriptor Antoni Dalmau va fer un estudi minuciós d’aquests atemptats i les seves conseqüències judicials, i el resultat del seu treball és El Procés de Montjuïc. Barcelona al final del segle XIX (Editorial Base), un llibre que pren el nom del judici més famós i que més repercussió internacional va tenir en l’època, l’anomenat “Procés de Montjuïc”.

Aquests atemptats van provocar la mort de trenta-tres persones, a més de ferir a un gran nombre d’individus. La resposta de les autoritats barcelonines, encegades per la ira i amb la ferma intenció d’ajusticiar els responsables del sagnant succés, va ser una repressió massiva contra tot el moviment anarquista de Catalunya que va portar a la presó centenars de persones, algunes de les quals van ser torturades i executades sense pietat. El Procés de Montjuïc demostra que els judicis a què van ser sotmesos els inculpats es van caracteritzar per la manca de rigor de l’acusació, que només pretenia castigar-los amb contundència i de forma exemplar, i que en cap moment va fer cas de les veus que demanaven clemència per als empresonats.

Fascinat pels darrers anys del segle XIX i els primers del segle XX –tal i com demostren els seus treballs sobre el cas Rull i la Setmana Tràgica–, Antoni Dalmau ha intentat explicar les conseqüències dels tres atemptats que van protagonitzar els anarquistes a la Barcelona de l’època; així, i després d’un exhaustiu procés de documentació, l’autor aporta noves informacions, materials fins ara inèdits –com els noms i cognoms dels detinguts, dels ferits i dels morts, a què es dedicaven els anarquistes detinguts,… –, per aclarir els successos i els judicis que els van seguir, a més de treure a la llum el rastre de centenars d’homes empresonats fins ara desconeguts, molts més dels que habitualment s’ha dit, en un rigorós llibre de més de sis-centes pàgines.

Títol: El Procés de Montjuïc. Barcelona al final del segle XIX
Autor: Antoni Dalmau
Editorial: Base
Col·lecció: Base Històrica
Pàgines: 608 pàgines
Data de publicació: Abril 2010
ISBN: 9788492437467
Preu: 24,90 €

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.