Barrio Gótico. Historia creación y mentira
Con esta charla haremos un recorrido por la historia del Barrio Gótico de Barcelona, conoceremos cuál es su riqueza patrimonial y como esta ha ido transformándose a lo largo del tiempo condicionada por la creación y desarrollo de la Marca Barcelona. Conoceremos cómo han evolucionado sus espacios y edificios durante los últimos siglos y descubriremos que no todo el que vemos es tan auténtico como nos pensamos.
Barri Gòtic. Història creació i mentida
Amb aquesta xerrada farem un recorregut per la història del Barri Gòtic de Barcelona, coneixerem quina és la seva riquesa patrimonial i com aquesta ha anat transformant-se al llarg del temps condicionada per la creació i desenvolupament de la Marca Barcelona. Coneixerem com han evolucionat els seus espais i edificis durant els últims segles i descobrirem que no tot el que veiem és tan autèntic com ens pensem.
La Historia como ejemplo de autoayuda
Los hombres y las mujeres del pasado han tenido que hacer frente a muchos de los problemas existenciales que nosotros sufrimos en la actualidad. Y también, como nosotros, se han esforzado para solucionarlos. En esta charla nos fijaremos en varios ejemplos de autosuperación a lo largo de la historia y de paso sacaremos algún consejo que podremos aplicar a nuestra vida personal.
La Història com a exemple d’autoajuda
Els homes i les dones del passat han hagut de fer front a molts dels problemes existencials que nosaltres patim en l’actualitat. I també, com nosaltres, s’han esforçat per solucionar-los. En aquesta xerrada ens fixarem en diversos exemples d’autosuperació al llarg de la història i de pas en traurem algun consell que podrem aplicar a la nostra vida personal.

Emprendedores e innovadores a lo largo de la Historia
Hoy en día las palabras emprendedor@ e innovación invaden cualquier ámbito en el que nos movemos, en el trabajo, con el uso de la tecnología, en el ámbito social y cultural. Pero la humanidad siempre ha sido emprendedora e innovadora, una realidad que ha hecho mover el mundo y lo ha hecho evolucionar hasta la actualidad. En esta charla analizaremos algunos de los ejemplos de nuestros antepasados innovador@s y emprendedor@s desde época antigua al presente. Una charla que, además, nos proveerá de modelos a seguir y quizás alguna idea…
Emprenedors e innovadors al llarg de la Història
Avui dia les paraules emprenedor@ i innovació envaeixen qualsevol àmbit en el que ens movem, a la feina, amb l’ús de la tecnologia, en l’àmbit social y cultural. Però la humanitat sempre ha estat emprenedora i innovadora, una realitat que ha fet moure el món i l’ha fet evolucionar fins a l’actualitat. En aquesta xerrada veurem quins són alguns dels exemples del nostres avantpassats innovadors i emprenedors des d’època antiga al present. Una xerrada que, a més, ens proveirà de models a seguir i potser alguna idea…

La Maldición de los faraones. El descubrimiento de la tumba de Tutankamon
Si hay un descubrimiento arqueológico célebre no es otro que de la tumba del faraón Tutankamon. Además, su tumba, situada en el Valle de los Reyes, estaba casi intacta. Su hallazgo acabó poniendo de moda la egiptologia en Occidente. Pero la muerte repentina de uno de sus descubridores, Lord Carnarvon, provocó que se iniciaran toda una serie de rumores y leyendas sobre la maldición del faraón. En esta charla analizaremos que hay de falso y que de verdad en esta maldición.
La Maledicció dels faraons. El descobriment de la tomba de Tutankamon
Si hi ha un descobriment arqueològic cèlebre no és altre que el de la tomba del faraó Tutankamon. A més, la seva tomba, situada a la Vall dels Reis, estava gairebé intacta. La seva troballa va acabar posant de moda l’egiptologia a Occident. Però la mort sobtada d’un dels seus descobridors, Lord Carnarvon, va provocar que s’iniciés tota una sèrie de rumors i llegendes sobre la maledicció del faraó. En aquesta xerrada analitzarem que hi ha de fals i què de veritat en aquesta maledicció.
Las grandes mentiras de la Historia Antigua (Roma)
Como no podría ser de otra forma, la historia está repleta de mentiras que se han acabado imponiendo en la cultura popular, sobre todo a raíz del éxito de la literatura y el cine y por el desconocimiento de los mismos medios de comunicación. En esta charla estudiaremos algunas de las mentiras más famosas y consolidadas referentes a la historia Antigua para ver si superan un escrutinio histórico y científico.
Les grans mentides de la Història Antiga (Roma)
Com no podria ser d’una altra forma, la història està ben plena de mentides que s’han acabat imposant en la cultura popular, sobretot arran de l’èxit de la literatura i el cinema i pel desconeixement dels mateixos mitjans de comunicació. En aquesta xerrada estudiarem algunes de les mentides més famoses i consolidades referents a la història Antiga per veure si superen un escrutini històric i científic.
Un día en la Barcino romana
En esta charla acompañaremos a un miembro de la aristocracia ciudadana, Luci Minici Natal Quadroni Ver, un día cualquiera de su vida en la antigua ciudad de Barcino. De este modo conoceremos los principales espacios de la ciudad y las costumbres cotidianas de un miembro de la clase de los decuriones.
Un dia a la Barcino romana
En aquesta xerrada acompanyarem a un membre de l’aristocràcia ciutadana, Luci Minici Natal Quadroni Ver, un dia qualsevol de la seva vida a la antiga ciutat de Barcino. D’aquesta manera coneixerem els principals espais de la ciutat i els costums quotidians d’un membre de la classe dels decurions.
Un día a la Barchinona medieval (siglo XIII)
En esta nueva sesión conoceremos la Barchinona medieval del siglo XIII de la mano de Guillem Vinyades, prohombre de la ciudad y miembro del Consejo de Cien (gobierno municipal de la ciudad en época medieval).
Un dia a la Barchinona medieval (segle XIII)
En aquesta nova sessió coneixerem la Barchinona medieval del segle XIII de la mà de Guillem Vinyades, prohom de la ciutat i membre del Consell de Cent (govern municipal de la ciutat en època medieval).

La Historia en clave de mujer
En esta charla haremos un repaso de la Historia de la humanidad fijándonos en el destacado papel que la mujer ha tenido en ella. Analizaremos cuáles han sido las aportaciones que muchas mujeres han hecho a lo largo de los siglos, entre otros, en los ámbitos de la política, la filosofía, la ciencia, la economía, la sociedad y la religión.
La Història en clau de dona
En aquesta xerrada farem un repàs de la Història de la humanitat fixant-nos en el destacat paper que la dona ha tingut en ella. Analitzarem quines han estat les aportacions que moltes dones han fet al llarg dels segles, entre d’altres, en els àmbits de la política, la filosofia, la ciència, l’economia, la societat i la religió.

Industrialización, una historia de mujeres
El protagonismo de la mujer ha sido clave en el desarrollo de la industrialización a Occidente a partir de finales del siglo XVIII y principios del XIX. La mujer formó desde bien pronto parte del proletariado que trabajaba en las fábricas e intervino de forma directa en la lucha sindical por la mejora de su situación y la del conjunto de los trabajadores. En esta charla examinaremos el proceso de industrialización desde sus orígenes hasta la actualidad desde un punto de vista femenino.
Industrialització, una història de dones
El protagonisme de la dona ha estat clau en el desenvolupament de la industrialització a Occident a partir de finals del segle XVIII i principis del XIX. La dona va formar des de ben aviat part del proletariat que treballava a les fàbriques i intervingué de forma directa en la lluita sindical per la millora de la seva situació i la del conjunt dels treballadors. En aquesta xerrada examinarem el procés d’industrialització des dels seus orígens fins a l’actualitat des d’un punt de vista femení.

El sexo / la sexualidad a la Roma antigua
Nuestro conocimiento sobre el sexo y la sexualidad en la Roma antigua está mediatitzado por las películas y las series que hemos visto y por las novelas que hemos leído. En esta charla proponemos acercarnos al sexo en el mundo antiguo desde una vertiente más histórica, viendo como se comportaban los romanos y las romanas en el ámbito más privado…
El sexe / la sexualitat a la Roma antiga
El nostre coneixement sobre el sexe i la sexualitat a la Roma antiga està mediatitzat per les pel·lícules i les sèries que hem vist i per les novel·les que hem llegit. En aquesta xerrada proposem apropar-nos al sexe al món antic des d’una vessant més històrica, veient com es comportaven els romans i les romanes en l’àmbit més privat…

Democracia ateniense: ¿cuna de la democracia?
En esta charla conoceremos la Atenas democrática de los siglos V e IV a.C., consideraremos sus principales instituciones de participación democracia y reflexionaremos sobre qué es la democracia.
Democràcia atenesa: bressol de la democràcia?
En aquesta xerrada coneixerem l’Atenes democràtica dels segles V i IV a.C., considerarem les seves principals institucions de participació democràcia i reflexionarem sobre què és la democràcia.

La Barcelona desaparecida. La ciudad de ayer. Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia
La ciudad de Barcelona ha ido creciendo y transformándose desde sus orígenes en época romana. Y uno de los momentos de mayor transformación fue el vivido durante los siglos XIX y XX, en los cuales Barcelona se convirtió en la gran metrópoli que es hoy en día. En esta charla haremos un repaso visual del que ha sido Barcelona y de lo que ha dejado de ser, y haremos un recorrido por la ciudad redescubriendo y haciendo memoria del pasado de los barrios, de establecimientos, edificios, instituciones, plazas y calles y espacios singulares de la ciudad condal.
La Barcelona desapareguda. La ciutat d’ahir. Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia
La ciutat de Barcelona ha anat creixent i transformant-se des dels seus orígens en època romana. I un dels moments de major transformació va ser el viscut durant els segles XIX i XX, en els quals Barcelona es va convertir en la gran metròpoli que és avui dia. En aquesta xerrada farem un repàs visual del que ha estat Barcelona i del que ha deixat de ser, i farem un recorregut per la ciutat redescobrint i fent memòria del passat dels barris, d’establiments, edificis, institucions, places i carrers i espais singulars de la ciutat comtal.

La Biblioteca de Alejandría
En Alejandría existió en época antigua una de las bibliotecas más famosas de la Historia. La famosa Biblioteca de Alejandría, donde estudiaron académicos como Euclides, Estrabón, Claudio Ptolemeu o Herón de Alejandría. En esta charla conoceremos qué fue esta institución intelectual, cómo funcionaba y cuál fue su fatal destino.
La Biblioteca d’Alexandria
A Alexandria va existir en època antiga una de les Biblioteques més famoses de la Història. La famosa Biblioteca d’Alexandria, on van estudiar acadèmics com Euclides, Estrabó, Claudi Ptolemeu o Heró d’Alexandria. En aquesta xerrada coneixerem què va ser aquesta institució intel·lectual, com funcionava i quin va ser el seu fatal destí.

El rey Arturo. Leyenda o Historia
En la Edad Media se creó la leyenda sobre un rey mítico britano que no sólo protegió sus territorios de la amenaza germánica de los anglos y los sajones, sino que gobernó su país, Britania, con mesura y justicia. Analizaremos esta leyenda, su creación y que hay de cierto detrás de ella.
El rei Artús. Llegenda o Història
A l’Edat Mitjana es va crear la llegenda sobre un rei mític brità que no només va protegir els seus territoris de l’amenaça germànica dels angles i els saxons, sinó que va governar el seu país, Britània, amb mesura i justícia. Analitzarem aquesta llegenda, la seva creació i què hi ha de cert darrera d’ella.

Las fechorías de los templarios
La Orden del Templo es la institución religiosa cristiana de la que más se ha escrito, ya sea en el ámbito de la historia, la novela o la para-ciencia y el misterio. En esta charla conoceremos algo mejor la historia de los templarios y las leyendas y misterios vinculados con ellos.
Les malifetes dels templers
L’Orde del Temple és la institució religiosa cristiana de la que més s’ha escrit, ja sigui en l’àmbit de la història, la novel·la o la para-ciència i el misteri. En aquesta xerrada coneixerem una mica millor la història del templers i les llegendes i misteris vinculats amb ells.
Cristóbal Colón y el descubrimiento de América
El descubrimiento de América por parte de Cristóbal Colón está rodeado de misterios y enigmas. Este fue un hecho trascendental en la historia de la humanidad y en esta charla intentaremos ver que hay de verdad y de mentira en la figura del gran navegante y en el gran descubrimiento.
Cristòfor Colom i la descoberta d’Amèrica
El descobriment d’Amèrica per part de Cristòfor Colom està envoltat de misteris i enigmes. Aquest va ser un fet transcendental en la història de la humanitat i en aquesta xerrada intentarem veure que hi ha de veritat i de mentida en la figura del gran navegant i en el gran descobriment.